Wouter Du Gardijn geeft stokje door

Wouter du Gardijn geeft stokje door

Rowin du Gardijn is de nieuwe directeur van du Gardijn Groep B.V.. Wouter du Gardijn richtte 25-jaar geleden du Gardijn op en besloot dit jaar het stokje door te geven aan zijn zoon. Hij blijft wel betrokken en zich inzetten voor de ontwikkeling en groei van het bedrijf.

Wouter du Gardijn: “Dit jaar werd ik vijftig, bestaat mijn bedrijf in november 25 jaar en rond Rowin zijn opleiding af. Ik vond dit hét moment om Rowin meer verantwoordelijkheden te geven en zelf een stap terug te nemen. Hij heeft inmiddels de nodige ervaring opgedaan en ik heb gezien dat hij de kwaliteiten heeft om directeur te zijn. Het is bijzonder om dit te kunnen doen, want het is iets wat vooraf nooit al vaststond. Ik heb Rowin altijd voorgehouden eigen keuzes te maken, hem geadviseerd buiten Enschede te gaan studeren en te onderzoeken wat hij wil. Hij trok zijn eigen plan, koos zijn eigen pad en weet altijd precies wat hij wil. Met vertrouwen kon ik hem dit aanbod dan ook doen, erop vertrouwende dat hij hierin zelf kon bepalen of hij eraan toe was en het ook echt wil aangaan.”

Kennis & kunde

Ook voor de 24-jarige Rowin was het een bijzonder en speciaal moment: “Al vijf jaar ben ik werkzaam binnen de organisatie. Het begon met een klein takenpakket die ik gedurende de jaren ben gaan uitbreiden. Ik ben echter nooit zo bezig geweest met welke rol ik heb. Het was dan ook een verrassing voor me toen mijn vader me de keus gaf.” Naast de verbazing was er ook de trots: “Als kind kijk je naar je ouders en krijg je dingen mee die zij doen in het werk. Het leek me van jongs af aan gaaf om, net als mijn vader, een eigen bedrijf te hebben. Het overnemen van zijn bedrijf was niet direct mijn doel en ik hield alle opties open. Om die reden ben ik ook Bedrijfskunde MER (hbo) gaan studeren op het Saxion in Enschede.” Op dit moment is Rowin bezig met zijn scriptie en hoopt hij op korte termijn zijn opleiding af te ronden.

Tijdens zijn opleiding volgde Rowin de toepasselijke minor ‘Bedrijfsopvolging bij Familiebedrijven’: “Dit was een mooie minor die natuurlijk erg aansloot op mijn situatie. Ik heb veel geleerd over hoe het gaat in familiebedrijven, mede door een kijkje in de keuken te krijgen bij andere familiebedrijven. Praktijkvoorbeelden van bedrijfsopvolging waren erg leerzaam.”. Naast de opgedane kennis uit de opleiding en de werkervaring bij du Gardijn, heeft Rowin inmiddels ook de benodigde Wft opleidingen behaald op het gebied van verzekeringen.

Wouter ziet dat Rowin de kennis en expertise in huis heeft, maar meer dan dat: “Rowin heeft enkele eigenschappen die ik niet bezit. Hij is een controlefreak en voor hem geldt ‘meten is weten’. Dit is waardevol om gedegen keuzes maken richting de toekomst. Hierin verwacht hij ook het nodige van de medewerkers. Op het gebied van persoonlijke ontwikkeling legt hij de lat dan ook hoog. Al met al zal hij du Gardijn op zijn eigen manier gaan leiden en voor onze relaties gaat het op verschillende vlakken zichtbaar worden dat de leiding in jongere handen is. Met name op het gebied van digitalisering, marketing en communicatie, en onze servicegerichtheid. Dit zijn zaken die in zijn bloed zitten en die hij hoog in het vaandel heeft binnen het bedrijf in het belang van onze dienstverlening.”

Een begrip in de regio

Wat betreft de werkzaamheden gaat er voor Rowin in beginsel niet veel veranderen: “Ik laat het voornamelijk op mij afkomen en doe hetgeen ik goed in ben en plezier in heb. Het werken met mensen, klanten voorzien van advies en het samenwerken met collega’s aan onze diensten vind ik mooi om te doen. Mijn eigen ideeën en visie ga ik stap voor stap toepassen op de organisatie en beslissingen die voorheen door mijn vader gemaakt werden zijn nu aan mij.” Waar die keuzes toe moeten gaan leiden heeft Rowin helder voor ogen: “Ik wil het familiebedrijf verder laten groeien en een begrip worden in de regio op het gebied van verzuim, verzekering en HR. Door ons brede scala aan diensten kunnen wij op meerdere facetten een meerwaarde zijn voor de klant. Door nog meer preventief, proactief, duidelijk en eerlijk advies te geven willen wij de duurzame, betrouwbare en deskundige partner zijn voor de bedrijven in de regio.”

“Rowin gaat de organisatie naar de volgende fase loodsen. Op zijn eigen manier.”, zegt Wouter trots. Toch ziet Wouter ook nog zijn ambities en doelen helder in de plannen van Rowin. “Mijn streven is altijd geweest om onze relaties preventief te ondersteunen. Ook willen wij dé arbodienstverlener van Twente worden, op het gebied van psychische- en arbeidsconflicten binnen het verzuim. En binnen HR zijn we ons dusdanig aan het ontwikkelen in de afgelopen jaren, met veel deskundige medewerkers, dat ik ook hier geloof dat we een echte specialist kunnen worden. Over vijfentwintig jaar hoop ik dan ook dat du Gardijn zijn wortels nog dieper heeft geschoten in Twente!”

Plezier voorop

Afscheid nemen doet Wouter dus niet. Hij blijft werkzaam voor du Gardijn: “Ik blijf contacten met relaties onderhouden en, zolang Rowin dit wil, blijf ik hem ondersteunen zonder hem voor de voeten te lopen. De tijd die ik overhoud ga ik gebruiken om me nog meer in te zetten voor de stad Enschede. Ik lever graag mijn bijdrage aan onze mooie stad, waarbij mijn aandacht ligt op een inclusieve samenleving waar iedereen oog heeft voor elkaar. Dit doe ik onder andere vanuit de Coöperatie Ontmoetingsclusters Enschede.” Ondertussen kijkt hij toe hoe Rowin, en du Gardijn Groep B.V., zich verder ontwikkelt: “Ik ben trots als ik op kantoor ben en zie hoe iedereen zich inzet voor het bedrijf en onze klanten. Waar we naar toe gaan groeien gaan we zien, en hoe groot we gaan worden vind ik niet zo belangrijk. Als Rowin en zijn mensen maar met plezier naar hun werk blijven gaan. Dit is voor mij ook het allerbelangrijkste voor mijn zoon: dat hij net zoveel plezier als directeur mag beleven als ik de afgelopen 25 jaar heb gehad.”